Dataintrångsaffären – dataintrång i deras interna datanätverk

Dataintrångsaffären (2006)
Dataintrångsaffären 2006 handlar om när socialdemokraterna två veckor innan den svenska valrörelsen anklagar folkpartiet för att ha gjort dataintrång i deras interna datanätverk och på så sätt kommit över känslig partiinformation. Anklagelser som sedan också visade sig stämma. Den tredje september 2006 kontaktas Rikskrim av Säpo som berättar att socialdemokraterna blivit utsatta för ett dataintrång. Åklagare Carita Liljeström beslutade för att inleda en förundersökning samma kväll och dagen efter så genomfördes en omfattande husrannsakan med både förhör och datatekniska undersökningar. En stor del av förundersökningen var redan gjord av IT-konsulter som hade anlitats av socialdemokraterna, den visade att datorer med IP-adresser som tillhörde Folkpartiet tagit sig in till socialdemokraternas datanätverk som innehöll mycket känsliga uppgifter och som endast 26 högt uppsatta partifunktionärer hade tillgång till.

I en presskonferens den tredje september 2006 meddelar socialdemokraterna att de blivit utsatta för sammanlagt 78 dataintrång under perioden januari 2006 till mars samma år. Intrången hade gett motståndarna Folkpartiet obegränsat tillgång till konfidentiella och interna uppgifter till socialdemokratiska partiet. Dagen efter, den fjärde september, så trädde Liberala ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius fram och medgav att han var en av dem som loggat in på socialdemokraternas datanätverk, inloggningsuppgifterna hade han fått av en annan representant för LUF som i sin tur hade fått det av en vän inom socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU. Jodenius och hans kollega fick omedelbart lämna sina poster inom LUF. Partisekreteraren för folkpartiet Johan Jakobsson nekar till all inblandning.

Den femte september framgår det dock att Johan Jakobsson känt till att inloggningsuppgifterna till Socialdemokraternas datanätverk cirkulerat bland folkpartister. I ett uttalande medger han att han känt till detta sedan den 15 mars och att han uppmanat Jodenius att upphöra med intrången samt att offentliggöra vad han hade gjort. Jakobsson delgavs dock misstanke om brott och lämnade därför sin post. Skandalen fick sig ytterligare en känga då det visade sig att folkpartiets presschef Niki Westerberg också känt till intrången och även hon delgavs då misstanke om brott.

Men överraskningarna slutade inte där då det framkom att Expressens inrikespolitiske reporter Niklas Svensson också hade haft tillgång samt nyttjat inloggningsuppgifterna till datanätverket och därmed delgavs misstanke om dataintrång. Han stängdes av från sin arbetsplats på Expressen efter att han delgetts misstanke. Svensson berättar i polisförhör att han fått inloggningsuppgifterna av Folkpartiet för att söka efter socialdemokratiska skandaler och att Lars Lejonborg och Johan Jakobsson ljuger om att de inte är inblandade.

Niklas Sörman på Socialdemokraterna medger den tredje oktober 2006 att han vid ett samtal med Nicklas Lagerlöf nämnt inloggningsuppgifterna. De sex misstänkta i härvan Niklas Sörman, Per Jodenius, Niklas Svensson, Johan Jakobsson, Niki Westerberg och Nicklas Lagerlöf åtalas av Stockholms tingsrätt.
I April 2007 så döms Per Jodenius, Niklas Svensson och Niklas Sörman till att betala dagsböter. De andra misstänkta friades från misstankar trots att Per Jodenius påtalade att intrången skett på uppmuntran av Johan Jakobsson och Niki Westerberg och att han blivit mutat av Jakobsson med en utlandsresa för att ta på sig hela skulden i skandalen.