Ebbe Carlsson affären

Ebbe Carlsson föddes 1947 i Lundby i Göteborg, han var en svensk bokförläggare och huvudpersonen i vad vi i dag ser tillbaka som Ebbe Carlsson affären. Carlsson hade sin bakgrund i journalistiken och arbetade en tid åt tidningen Göteborgs Handels- och sjöfartstidning, där lärde han också känna flera högt uppsatta socialdemokrater vid regeringskansliet och fick sedan jobb som informationssekreterare åt justitiedepartementet åt stadsråden Carl Lidbom och Lennart Geier. Han blev senare bokförläggare och var känd för att göra bra affärer.

När Olof Palme mördades 28 februari 1986 så befann sig Ebbe Carlsson hos sin vän Carl Lindbom som arbetade som ambassadör i Paris. När Ebbe Carlsson kom tillbaka till Stockholm så ringde han runt till flera vänner och berättade att han innan Parisresan fått reda på av säpochefen Sven-Åke Hjälmroth att kurdiska PKK planerade ett mord i Sverige men att de inte visste vem som skulle mördas. Carlsson kunde följa mordutredningen av Olof Palme på nära håll eftersom nyseparerade länspolismästaren Hans Holmer bodde tillfälligt i Carlssons lägenhet. Carlsson var också med då Holmer informerade Ingvar Carlsson om utredningen på mordet på Olof Palme.

Ebbe Carlssons teorier om Palmemordet var flera. Han menade att Irans regering beställt mordet på Olof Palme för att hämnas när Palme sade nej till Boforsansökan om att exportera Robot 70 till Iran. Carlsson hade också en teori om att beslutet om att mordet skulle begås togs redan i augusti 1985 på ett möte i Damaskus mellan representanter från Irans regering och PKK. Han riktade också skarp kritik mot Säpo eftersom att Olof Palme stod helt utan livvaktsskydd under dagen då han blev skjuten. Han menade också att Säpo motarbetade mordutredningens inriktning på PKK eftersom de redan innan visste att dessa planerade ett mord i Sverige.

1987 blev Anna-Greta Lejon justitieminister i Sverige och ett av hennes första uppdrag var att utreda Säpo och eventuella brister. Ebbe Carlssons vän Carl Lidbom blev ordförande för utredningen.

Per Wendel, journalist på Expressen började nysta i Ebbe Carlssons roll i Palmeutredningen och upptäckte att Lejon skrivit under ett rekommendationsbrev till Carlsson. När hon konfronterades med uppgifterna så nekade hon först men avslöjades sedan. Detta ledde till Anna-Greta Lejons avgång som Sveriges justitieminister. Carlsson blev också anklagad för att ha smugglat olaglig avlyssningsutrustning och fälldes också för detta i Svea hovrätt. Ebbe Carlsson var homosexuell och det cirkulerade rykten om att han var delaktig i en så kallad homosexuell sammansvärjning vilket han själv bestämt nekade till. Rykten gick om att han haft flera lösa förbindelser, främst med olika män i Köpenhamn. 1991 i en intervju med Journalisten Stina Dabrowski så berättar Ebbe Carlsson att han var svårt sjuk i sjukdomen AIDS. 1992 så avled den då 44 år gamla Ebbe Carlsson i sviterna av sin svåra sjukdom, i sitt testamente så redogjorde han tydligt att han ville att all information på hans dator skulle raderas och alla privata papper skulle brännas. På hans minnesstund så höll Sverker Åström och Hans Holmer ett varsitt minnestal.