Håkan Juholt-affären – Fiffel med hyran blev hans fall

När Mona Sahlin försökte leda ett rödgrönt treparti så fick socialdemokraterna sitt sämsta valresultat på hundra år i september 2010. När Juholt tog över partiledarposten efter att Mona Sahlin valde att lämna sin post så fick han ta över ett parti i motvind. Siffrorna fortsatte att peka neråt och i december 2011, så visade det sig att endast 24 % av väljarna stödde en rödgrön regering.

Juholt förde under sin tid som partiledare en retorik färgad av den socialdemokratiska vänstern. Han anpassade sig dock efter alliansens reformer som skatteavdrag för hushållsnära tjänster och han lät också meddela att socialdemokraterna inte tänkte riva upp de skatteavdrag som alliansen under omgångar infört. Juhult har dock i sina debatter och politiska tal betonat vikten av statliga investeringars betydelse för ekonomin. Juholt blev hyllad för sina fina kvaliteer som talare och debattör. Han gav ofta referenser till musik och litteratur vilket visade en kultur bevandring som låg högt över hans politiska kollegor.

I oktober 2011 så publicerade tidningen Aftonbladet uppgifter om att Håkan Juholt har låtit staten betalat hela hyran för den övernattningslägenhet som Juholt delade med sin sambo. En förundersökning om bedrägeribrott inleddes mot Juholt, under denna tid så spekulerade pressen hurvida Juholt vetat om sin stora hyresersättning från staten eller inte. Vid en presskonferens så uttalade Juholt sig och säger ” ..Jag har gjort ett fel och i samma ögonblick som jag upptäckte och förstod att det var ett fel har jag försökt att rätta till det..” Förundersökningen lades sedan ner då åklagaren ansåg att det saknades tydliga regleringar för huruvida lägenheter för riksdagsledamöter för privat bruk skulle hanteras. Juholt friades därmed från sina anklagelser men då var skadan redan skedd, hans och partiets förtroende hos väljarna sjönk i botten och partiet rasade tio procentenheter. I en mätning som gjordes 2012 i Januari så visade det sig att endast 13 procent av väljarna tyckte att Juholt skulle vara en bättre
partiledare än dåvarande moderatledare och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Efter skandalen med hyreskontraktet så mötte Juholt starkt motstånd hos sina partiledarkamrater och flera gick ut och kritiserade Håkan Juholt öppet. Vissa krävde till och med hans avgång. I och med detta så meddelar Juholt att han ska resa runt i landet på en ”förlåtelseturne” första anhalten var i Sälen på folk och försvars rikskonferens. Där hamnade Juholt i klaveret igen då han felaktigt anklagade regeringen för att ha gjort upp försvarspolitiken tillsammans med starkt kritiserade Sverigedemokraterna. Detta uttalande skapade turbulens och den 21 januari 2012 så meddelar Håkan Juholt att han med omedelbar verkan lämnar sin partiledarpost. Detta uttalande gjordes av Håkan Juholt själv i hans egna hemstad Oskarshamn den 21 januari 2012. I sitt uttalande säger Håkan

” Vårt land behöver en opposition som är beredd att ta över ansvaret för Sverige – som senast 2014 behöver en nystart. Mot den här bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som ordförande för Socialdemokraterna. Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både socialdemokratin och Sverige behöver.”