Riksbanken: Räntan oförändrad

Nu har Riksbanken haft ytterligare ett möte för att bestämma om man skulle behålla den nuvarande reporäntan eller göra ändringar. Det blev dock ingen förändring detta kvartal för Stefan Ingves som är chef för Riksbanken berättade att reporäntan ska ligga oförändrad. Nu ligger den räntan på minus -0,3 % vilket är en negativ ränta och det påverkar även bankernas räntor som de ger till privatpersoner för utlåning. Bankerna får ingen större kostnad just nu om de vill låna av staten och då kommer de inte att höja sina räntor, nu när de står oförändrade så blir det ingen sänkning dock. Alla som har lån kan sitta säkert ett tag till nu, i alla fall om man har obundna lån med en tre månadersränta, den kommer inte att ändras.

http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Pressmeddelanden/2015/Reporantan-oforandrad-pa-035-procent—-fortsatt-hog-beredskap-att-agera/

Räntan över åren

Räntan är historisk just nu och den har gått ner under många år för att man vill stimulera marknaden och få folk att konsumera mera. Stefan Ingves påpekar dock att man ska hålla koll på räntan som bankerna erbjuder, han säger att det kan ske smyghöjningar runt om i landet. Det kommer att finnas utrymme för att pruta på sin ränta om man vill det. Här kommer ett par generella tips på vad du kan tänka på när du ska gå till banken för att försöka pruta på räntan (tips från sverigekontanter.se)

1 Är du kund hos banken eller inte? Att sitta kvar med samma bank är det enklaste för kunden och det vet banken, man byter inte i en handvändning. Ta därför upp en kontakt med andra banker och fråga vad de har att erbjuda. Banken tjänar på att ha dig som kund och då kommer de banker som inte har det att erbjuda dig något extra. Tänk på det först. Banken vill ha dig som kund länge och kommer kämpa för att hålla dig kvar, eller att värva dig. Den kostnad som du prutar ner är i de flesta fall bara en liten del av det som du ger dem.

2 Hur ser din ekonomi ut? Hur ser dina lån ut idag? Banken vill tjäna pengar men inte förlora och den bästa förutsättningen har du om allt är i ordning. Att du har ordning på din ekonomi och en fast inkomst, inte för belånad och hur lånen är uppsatta med bottenlån, topplån osv. Ser banken det ser de också potential att ha dig som kund och kan vara villig att pruta på räntan.

Så det går alltså att spara många tusenlappar per år om man lägger ner lite tid. Det behöver inte ta mer än två timmar att ta fram underlag. Två timmar och du kan tjäna 8000 kr per år, det är klart värt det!