Sant och falskt om regler inom spelvärlden i Europa

spellagar eu

Det finns många saker som antyder att Europa ska räknas som en enhällig stat och ha lagar som alla nationer som är med ska följa. I vissa fall så är detta helt korrekt, vissa lagar som gäller inom Europa gäller i alla dess länder. Men vad många däremot inte tänker på är att länderna som är med har alltid det sista ansvaret för att etablera och följa lagarna.

I denna artikel kommer vi att ta oss en närmare titt på hur lagarna säger om spelandet i Europa. Mer bestämt om det finns lagar som alla måste följa eller om lagarna säger emot varandra även om alla är nationer med i denna enhällighet.

Individuella regler när det kommer till spelvärlden

I dagsläget finns det inga generella regler som är satt av Europeiska Unionen (EU) och som gör att alla länder måste implementera dessa i sina lagar. Detta gör att det är väldigt svårt att upprätthålla en rättvis regel som gäller för alla. Däremot finns det vissa instanser som agerar som riktmärken när det kommer till hur man ska agera.

Instanser som arbetar för att kunna göra det rättvist

European Gaming and Betting Association är den organisation som slår på den stora trumman när det kommer till just detta. Deras mål är att inrätta en rättvis, konkurrenskraftig och reglerad marknad för onlinespeloperatörer som vill erbjuda sina tjänster i Europa. Även om de, i dagsläget, är långt ifrån att infria dessa mål så har de gjort framsteg på senare dagar. För tillfället har de bara ett fåtal medlemsföretag under sina vingar men eftersom lagstiftning och reglering är en stor fråga för alla speloperatörer ökar det chansen till att få mer på sin sida och därmed få mer inflytande över kommande lagstiftningar.

Vill lägga band på Malta

Malta är i dagsläget ett rent skatteparadis för bolag, speciellt inom spelvärlden. Genom att endast ta 5% i bolagsskatt så är det många företag som sätter sin bas i medelhavet. Många länder har därför aktivt tagit upp frågan om hur det ska vara rättvist för dem när Malta erbjuder något som de inte kan. Detta har gjort så att organisationer har börjat få upp ögonen mot dem och tillkallat utredningar som förhoppningsvis ska ge de andra en större fördel gentemot vad de har i dagsläget.

Däremot slår Malta tillbaka med näbbar och klor då de inte vill tappa en stor del av deras inkomst. Under 2016 uppkom det att hela 12% av deras ekonomi kom ifrån spelvärlden. Om dessa typer av organisationer får sin vilja igenom kommer de då tappa en stor mängd ”kunder” och således en väldigt stor summa årlig inkomst.

Kolla upp lagar innan du åker

När du ska semestra runt i Europa (eller i världen) så är det därför bäst att kolla upp de lagar som är relevanta redan på förhand. Då får du automatiskt en inblick hur det fungerar och du slipper hamna i onödigt trubbel med staten.