Olof Palme

Det är många som håller med om att Olof Palme var en av de politiker som fick mest uppmärksamhet under sin tid som partiledare och statsminister. De flesta känner igen Olof Palme som socialdemokraten som hade en förmåga att hålla de mest fantastiska tal som hänförde publik och åskådare. Men vart kom Olof ifrån, hur började hans arbete inom politiken?

Detta är en del i vår serie om stora svenska politiker genom historien, fler personer hittar du i menyn på vår webbplats.

Olof Palme föddes i Stockholm år 1927. Han växte upp i en välbärgad familj på Östermalm där hans far Gunnar Palme var verkställande direktör för försäkringsbolaget Thule. Olofs mamma Elisabeth von Knieriem var född i Lettland och hade flytt i Sverige under 10-talet. Hon var av adligt blod och i Sverige fick hela familjen hög status och var en överklassfamilj. Efter att ha varit delaktig i kavalleriets reserv under kriget så åkte Olof till USA för att studera vidare. Vid kenyon College blev han Bachelor of Arts och han valde också att resa runt i landet under sin tid där. Det sägs också att det var då han valde att bli socialdemokrat, just för att han fick se så många orättvisor i landet.

Olof_PalmeSin politiska karriär i Sverige inledde han genom att bli förste byråsekreterare åt försvarsstaben vid Tage Elanders styre. Där arbetade han mellan 1953 och 1954, därefter avancerade han och blev sekreterare i Statsrådsberedningen. Olof Palme hade vigt sitt liv till Socialdemokraterna och kom att jobba väldigt när stadsministern Tage Elander under tiden som han satt som partiledare. Tage hade tagit Olof under sina vingar från allra första början. Den 1 oktober 1969 valdes Olof Palme till ny partiledare för Socialdemokraterna och efterträdde Tage Elander.

Olof Palme har alltid varit rak och orädd för att komma med åsikter, speciellt till USA. Julen 1972 blev Olof Palme och Sverige en stor internationell nyhet när han gjorde ett uttalande i tv. Det blev kallat för ”Jultalet 1972”. Det var mitt under Vietnamkriget och USA beslutade för att göra enorma insatser med bombplan vid julen i Hanoi. Olof Palme fick reda på detta och skrev ett historiskt tal som sedan spred sig världen över. Kortfattat så jämförde Olof Palme USA med Hitler och nazisterna genom sitt ”illdåd” som han kallade det för. Han fördömde det meningslösa våldet som skadade oskyldiga människor. Hans uttalande resulterade i en svår diplomatisk situation mellan USA och Sverige, under två år fanns ingen representant i respektive land. Jultalet 1972 om bombningarna i Hanoi är ett av Olof Palmes starkaste tal någonsin. Vill du se och höra det, klicka dig vidare till Youtube. Här är länken till klippet: https://www.youtube.com/watch?v=vGm4es5rJnQ

Mordet på Olof Palme

Den 1 mars 1986 fick svenskarna ett obehagligt besked, stadsminister Olof Palme var död. Han hade skjutits kvällen innan den 28 februari av en hitills okänd gärningsman när han tillsammans med sin hustru gick på Sveavägen i Stockholm. Paret hade varit på biografen med sin son under kvällen och skulle promenera hem. Mordet är än idag ouppklarat, ett mord som har gäckat den svenska polisen under många årtionden.